Ana Sayfa KÖŞE YAZILARI 29.04.2021 235 Görüntüleme

Sabah Kahvesi

Yayılan kokusu ve lezzetli aromasıyla kahve, ofislerin, molaların, misafirliklerin vazgeçilmez içeceği olarak bilinir. Filtre, espresso, mocha, Türk kahvesi, yeşil kahve gibi birçok çeşidiyle bilinen içecek süt ve benzeri lezzetlerle tatlandırılarak her damak tadına hitap edebilir.
Kahve, tüm dünyada sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecek sıralamasına sahiptir. Tüm dünya ülkelerinde birçok farklı çeşidi ile tüketilen kahve, zindelik vermesi ve uykuyu açması sebebiyle genellikle sabahları tüketilir.
Özellikle güne erken saatlerde başlayanlar için sabah kahvesi zamanla bir kahvaltı alışkanlığı haline dahi gelebilir. Sabah kahve içmenin zararlı mı yoksa yararlı mı olduğu ise kahve severlerin en çok merak ettiği sorular arasındadır.
Sabah Kahvesi Ne Zaman İçilir?
Türk kültürüne ve tarihine bakıldığında sabah kahvesinin kahvaltıdan hemen sonra içildiği görülür. Öyle ki, “Kahvaltı” kelimesi, “Kahvaltıdan önce yenen öğün” anlamını taşıyan “kahve altı” kelimelerinin birleşmesiyle oluşur. Günün ilk öğünü olan kahvaltının hemen ardından kahve tüketilerek güne başlanır.
Bu davranış bir gelenek halini alarak tarihe yansımıştır. Zamanla bu sıralamada bir değişiklik izlenmiş ve kahve; kahvaltıdan sonra tüketilmek yerine kahvaltıdan önce hatta kahvaltı esnasında dahi kullanır hale gelmiştir. Kahvenin uykuyu kaçıran, zindelik veren etkisi sayesinde birçok kişi gününe kahve içerek başlamayı tercih eder.
Oysaki içerisinde kafein barındıran kahvenin de her gıda gibi tüketilmesi gereken zaman dilimleri vardır. Yapılan araştırmalar ve incelemeler sonucunda belirlenen bu zaman dilimlerinde içilen sabah kahveleri, biyolojik saatte uyum sağlayarak günün daha dinç geçmesine olanak tanır.
Her vücutta farklı olduğu bilinen biyolojik saat, vücuttaki tüm hareketi düzenler, stres vb. duyguları tetikleyen kortizol seviyesini belirler. Uykudan uyanılan ilk saatlerde (Özellikle 08.00-.09.00 arası) kortizol seviyesi en yüksek düzeyde salgılanır. Bu yüzden uyanır uyanmaz tüketilen kahveler, uykuyu açmak yerine bağlılığa neden olur. Sabah kahvesini uyandıktan hemen sonra değil, aradan biraz zaman geçtikten sonra tüketmek daha etkili sonuç verir.
Uzmanlara göre 08.00-09.00, 12.00-13.00 ve 17.30-18.00 arası dışındaki saatler kahve içmek için ideal saatler sayılır.
Sabah Hangi Kahve İçilmeli?
Hazırlanması kolay ve hızlı olan hazır kahveler sabahları genellikle daha sık tercih edilir. Çözünebilir kahve yahut granül kahve adını da taşıyan bu kahve türlerini hazırlamak için çözünebilir taneciklere kaynar su ilave etmek yeterlidir.
Zaman ve enerjiden kazandırsa da hazır kahvelerde düşük antioksidan, asidik tat, toksik madde barındırır. Öğütülüp işlenmiş olan hazır kahve, fincanlara gelene dek birçok farklı işlemden geçer. Böylece asıl kokusu, tadı ve aroması yerini yapay maddelere bırakmış olur. Kahve tesirini tam gösteremez ve vücut birçok yapay-zararlı madde almış olur.
Bu yüzden sabah kahvesi tercih ederken çekirdekten çekilmiş doğal kahveler tercih edilmelidir. Filtre kahve, espresso gibi kahve türleri makine yahut french press gibi aletler yardımıyla demleme yöntemiyle hazırlanır. Aletinizin özelliklerine göre çektirdiğiniz kahve çekirdekleri çok fazla işlem görmediğinden koku ve tadından bir şey kaybetmeden demlenir. Böylece kahvenin tüm yararları vücuda etki edebilir.
Ayrıca sabah Türk kahvesi içmek de yapay maddeden uzak ve doğru bir tercih olacaktır.
Sabah Kahve İçmek Zayıflatır mı?
Kahve severlerin ve kilo vermek isteyenlerin en çok sorduğu sorulardan bir tanesi de kahvenin zayıflamaya yardımcı olup olmayacağı sorusudur. Bu sorular akabinde yapılan birçok araştırma özellikle de sabah tüketilen kahvenin zayıflamaya olumlu etki ettiğini doğrulamıştır.
Öncelikle sabah aç karnına Türk kahvesi yahut farklı bir kahve türü tüketmenin direkt olarak bir yan etkisi yoktur. Ancak yeterli besin alınmadan yalnızca kahve tüketildiğinde vücut direnç ve enerjisini kaybedebilir. Bunun yanı sıra midesi hassas olan kişilerde mide bulantısına sebep olabilir, mideye zarar verebilir.
Kahve tüketiminde yapılan sık hatalardan bir tanesi de aşırı kahve tüketimidir. Aşırı kahve tüketimi, mide ve böbreklerde asit birikimine sebep olur. Bu birikim, reflü vb. mide hastalıklarına sebebiyet verebilir. Kahvenin içerisinde kafein bulunduğu unutulmamalı ve gereğinden fazla kahve tüketiminde bulunulmamalıdır.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Biyolojik işsizlik

Biyolojik işsizlik

Avrupa Gazetesi Tekirdağ