Ana Sayfa KÖŞE YAZILARI 28.04.2021 188 Görüntüleme

Leblebinin Faydaları

Nohutun kavrulması ile elde edilen leblebinin sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Kilo vermeye yardımcı olurken, midenizi korur ve kalp sağlığına katkı sağlar. Şimdi, leblebinin sağlık açısından faydalarına daha yakından bakalım… Leblebinin faydaları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler…
Leblebinin faydaları nelerdir? Leblebinin vücuda yararları…
Leblebi, kalsiyum, manganez, fosfat, magnezyum, çinko gibi minerallerin yanı sıra K vitamini ve B6 gibi vitaminler bakımından zengin bir besindir. Nohuttan elde edilmesi sebebiyle iyi bir protein kaynağı olan leblebinin faydaları ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde sizler için derledik… Leblebinin faydaları nelerdir? İşte cevabı…
Genellikle sarı ve beyaz olarak bilinen leblebinin sağlık açısından yararlarından bazıları şunlardır:
Sağlıklı ve güçlü kemikler
K vitamini, kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfat gibi minerallerin varlığından dolayı leblebi, kemik yapısını ve gücünü korumaya yardımcıdır.
Mideye iyi gelir
Reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıkları olanların sıklıkla tüketmesi tavsiye edilir. Leblebi mide öz suyunun emilmesine yardımcı olarak gastrit ve ağrılara iyi gelir.
Kalbi korur
İçeriğindeki B6, C vitaminleri, lif ve potasyum sayesinde kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır. Leblebide bulunan zengin lif; kötü kolesterolü düşürür. Bu sayede inme, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski düşer.
Kansere karşı koruma sağlar
Selenyum nohutta fazlaca bulunan bir mineraldir. Leblebi de nohuttan elde edilir. Selenyum karaciğer enzimine katkı sağlar. Kansere neden olan bazı serbest radikallerin temizlenmesine yardım eder. İltihaplanmayı engeller, tümörlerin büyümesini önleyerek, kanserli hücrelerin, tümörlerin çoğalarak yayılmasını engeller.
Zayıflamaya yardımcı olur
Leblebi tokluk hissi sağlayarak daha az yemek yemeye yardımcı olur. Kilo vermek isteyenler için bu özellik önemli yarar sağlar.
Diyabet riskini azaltır
Araştırmalar düzenli olarak leblebi tüketiminin vücuttaki insülin miktarını düşürdüğünü göstermiştir. Leblebi kan şekeri seviyesi düşürmeye yardımcı olarak diyabet riskini azaltır.
Bağışıklık sitemini destekler
Leblebi demir bakımından önemli bir kaynaktır ve bu da bağışıklığın güçlenmesine fayda sağlar. Güçlü bir bağışıklık sistemi vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Demir ayrıca, kırmızı kan hücrelerini ve bazı hormonları üretmeye yardım ederek kansızlığın önlenmesine yardımcı olur.
Cildi korur
Leblebi içerdiği manganez miktarı bakımından önemli bir kaynaktır ve manganez de cildi korunmasına yardımcı olur. Ayrıca antioksidan özelliği sayesinde günlük mineralin % 85’ini karşılar. Ciltte UV ışınlarından dolayı oluşan kızarıkların önlenmesine yardım eder.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Avrupa Gazetesi Tekirdağ