Ana Sayfa KÖŞE YAZILARI 13.05.2022 107 Görüntüleme

Zeytinyağının damar sağlığına etkisi

Zeytinyağı damar sağlığını korumada etkili oluyor .
Uzmanlar, ‘‘Zeytinyağının antioksidan madde içeriği sayesinde LDL oksidasyonu önleyerek kardiyovasküler rahatsızlıklara karşı korur. Zeytinyağı damar sağlığını koruyup kalp krizi riskini azaltır. Zeytinyağının mide asidini azaltarak gastrit ve ülsere karşı mide mukozasını koruduğu belirlenmiştir. Zeytinyağının içeriğindeki oleik asit nedeniyle safra salgılanmasını uyararak hazmı kolaylaştırdığı ve safrataşı riskini azaltabildiği görülüyor.
Akdeniz diyeti, sağlıklı bir beslenme modelir. Meyve, sebze ve salata, ekmek ve tam tahıllı tahıllar, patates, baklagiller/fasulye, kabuklu yemişler ve zeytinyağının kullanıldığı beslenme modeli.
Zeytinyağı başta kalp hastalıkları olmak üzere kanser gibi birçok hastalığa karşı önleyici etkisi vardır. Zeytinyağında bulunan bileşenler (mono-doymamış yağ asitleri (MUFA’lar), tokoferoller, polifenoller) koroner kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere, kolon kanseri, erkeklerde hipertansiyon ve prostat kanseri, kadınlarda meme kanseri gibi birçok hastalıklara karşı önleyici bir etkisi vardır.
Zeytinyağı antioksidan madde içeriği sayesinde LDL oksidasyonu önleyerek kardiyovasküler rahatsızlıklara karşı koruma özelliğine sahiptir. Zeytinyağı, damar sağlığını koruyup kalp krizi riskini azaltır. Zeytinyağı, hücre mebranındaki yağ asit profilini ve dolayısı ile membran fonksiyonlarını etkileyerek kan basıncında azalma sağlar. Plazma HDL seviyesini artırabildiği ve TG seviyesini azaltabildiği bilinen özelliklerindendir.
Geleneksel Akdeniz diyeti ile hiperlipidemi, hipertansiyon, diyabet ve obezite gibi kardiyovasküler risk faktörleri ve koroner kalp hastalığı arasındaki yararlı ilişkiyi gösteren çok sayıda kanıt bulunmuştur. Zeytinyağının içerdiği antioksidan özellik gösteren maddeler, lipid peroksidasyonu inhibe ederek oksidatif stresi azaltmaktadır. İçeriğinde bulunan lignanların deri, meme, kolon ve karaciğer kanserinde kanserli hücreleri gelişimini inhibe ettiği gözlenmiştir. Zeytinyağı kullanımının, pankreas B hücrelerinin fonksiyonu ve insülin duyarlılığı üzerindeki etkisi olduğu, dolayısıyla insülin direncini de azalttığı konusu düşünülmektedir.
Zeytinyağı aynı zamanda iyi bir laksatiftir ve içeriğindeki oleik asit safra salgılanmasını uyararak hazmı kolaylaştırıp, safrataşı riskini azaltabilmektedir. Osteoperoz ve Alzheimer hastalıklarının gelişiminde zeytinyağı tüketiminin kalsiyum emilimini arttırması, beyin hücrelerinin zarında bulunan yağ asitlerinin yapısını oluşturması nedeniyle olumlu etkisi kanıtlanmıştır.’’ diyor.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Avrupa Gazetesi Tekirdağ