Ana Sayfa KÖŞE YAZILARI 15.01.2020 239 Görüntüleme

Yöresel lezzetlerimiz..

Trakya’daki lezzetlerimiz de son yıllarda ülke çapında ve uluslararası platformlarda kendinden söz ettirmeye başladı. Trakya’daki üç ilimizin lezzetlerine şöyle kısa bir göz atalım…
***
Tekirdağ’ımızın doğla ürünleri ülkemizde bilinmekte… Tekirdağ kirazı, üzümü, karpuzu, cevizi ulusal ölçekte ve uluslararası platformlarca bilinmekte ve her zaman ününü korumakta. Tabii doğal gıda ürünlerinin yanı sıra yemekleri de son yıllarda göz doldurmakta ve tanınmakta.
***
Tekirdağ köftesi artık her yerde bilinmekte… Tekirdağ’da köftemizin yanı sıra bozayı, peynir helvasını, bulamayı, peynirini ve manda yoğurdunu da çok iyi tanıtmak gerekmektedir. Kapaklı’nın Büyükyoncalı ve Küçükyoncalı köylerinde üretilen manda yoğurdu o kadar ünlendi ki, İstanbul’dan buralara manda yoğurdu almaya gelen insanlar bir hayli fazla.
***
Edirne deyince aklımıza “Edirne yaprak ciğeri ve ciğer sarması” geliyor. Tabi badem ezmesi de çok ünlü ama çok maliyetli bir tatlı çeşidi. Edirne’de bol miktarda yılan balığı avlanıyor ve bunu güzel buğulaması oluyormuş ama Türk damak tadına uymadığı için o kadar ünlenemedi. Ayrıca bu ürünün adında yılan olması da halkımıza biraz itici geliyor olsa gerek… Edirne’de Keşan Satır köftesi de ülke çapında ünlenmiş durumda. Pek bilinmeyen bir lezzet olan kapama da Edirneliler’in çok sevdiği bir yemek türü. Edirne pirincinin üzerine kuzu eti döşenerek fırına verilen bu yemek adeta bir şaheser. Diğer bölgelerde bilinmeyen ve mısır unundan yapılan Kaçamak (mamaliga)’da Edirne’de olduğu kadar bütün Trakya ve Balkanlar’da bilinen bir lezzettir.
***
Tekirdağ’da ve Edirne’deki mutfak lezzetlerinin hepsi Kırklareli’de de mevcuttur. Kırklareli’nin Demirköy balı ve Poyralı pekmezi ülke çapında ünlüdür. Trakya’nın her yerinde oğlak çevirme yapılır ama Kırklareli’nin oğlak çevirmesi en meşhur olan lezzetlerdendir ve İstanbul’dan bir çok lezzet avcısı insan Kırklareli’ye oğlak çevirmesi yemek için gelmektedir.
Kırklareli’nin Karadeniz’de kıyısı olması nedeniyle Karadeniz’de çıkan bütün balıklarla ilgili olarak bir çok balık lezzetlerini de de Kırklareli mutfağına dahil edebiliriz.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Avrupa Gazetesi Tekirdağ